Undrentide förlag huserar numera på undrentideforlag.com.

Fantasy & mystik

Det finns många litterära genrer och bland de mest populära i Sverige idag syns deckare och feelgood. Fantasy har sin givna plats i bokaffärernas hyllor, men lockar inte riktigt lika stor läsarskara. När det gäller fantasy och mystik i litteraturens värld så verkar det som att det är lite av en vattendelare - antingen älskar man genren, eller så avskyr man den.

Film & TV väcker intresset för litteraturen

Vid millennieskiftet utkom Tolkiens världsberömda Sagan om ringen-trilogi som filmserie och sällan har jorden skådat sådan framgång. Det blev nära nog hysteri och än idag får dessa filmer anses tillhöra filmhistoriens topp-tio. Böckerna då? De som gav upphov till dessa framgångsrika filmer? Var de lika populära? Jodå, nog hade de länge status som spännande finlitteratur i den svåra fantasygenren där det mesta får skräplitteraturstatus. 

På senare år har intresset varit särskilt stort för George R.R Martins böcker men även de efter att TV-serien Game of Thrones gjort braksuccé i TV-rutan. En serie så populär att det till och med har skapats spel på casino med tema hämtat direkt från Westeros. Martins böcker är, liksom Tolkiens, ganska invecklade historier som kräver en viss nivå på sin läsare, men när man kommer in i det så är det litteratur som gör avtryck.

Mio min Mio, Sagan om Narnia, Alice i Underlandet och Harry Potter är framgångsrika fantasysagor riktade mot barn och ungdomar.

Om fantasygenren

Fantasy handlar ofta om fantasifigurer och inte sällan utspelar historierna sig i något som påminner om Medeltidsmiljö, forntid eller gotikens 1800-tal. Man ser ofta troll, älvor, jättar, drakar och trollkarlar i fantasysagor, ofta uppblandat med "vanligt folk". Man brukar säga att genren har funnits sedan tidigt 1800-tal men att det stora genombrottet kom med Tolkiens verk på 1960-talet. 

Våra mest kända och älskade fantasyförfattare syns:

  • CS Lewis
  • Astrid Lindgren
  • George R.R Martin
  • J.R.R Tolkien
  • Terry Pratchett
  • J.K Rowling


I nedan videoklipp får vi ta del av de vanligaste klichéerna i fantasylitteraturen. De förtjänar egentligen en helt egen hemsida!


© 2024 Epokforlag.se. Alla rättigheter förbehållna.